چکیده مطلب
وظیفه چشمی یا سنسور درب اتوماتیک، تشخیص عوامل حرکتی و موانع در مقابل درب و ارسال سیگنال به اپراتور درب است که در نهایت منجر به باز شدن به موقع درب میگردد. گاهی وقتها ممکن است این وظیفه به دلایل مختلف دچار اختلال شده و باعث بروز مشکلاتی در عملکرد درب اتوماتیک گردد.
ما در ادامه این مطلب قصد داریم تا ساختار چشمی و روش تنظیم آن را برای شما تشریح نماییم و اگر شما هم علاقمند به این موضوع هستید، تا انتها همراه ما باشید.
چشمی درب اتوماتیک
چشمی یا سنسور درب اتوماتیک، به عنوان بخش مهمی از مکانیزم عملکرد دربهای برقی، وظیفه شناسایی حرکت اجسام در مقابل درب و همچنین تشخیص وجود مانع بین درب را به عهده دارد.
در حقیقت کارآیی یک درب اتوماتیک در حالت عادی به این است که با قرار گرفتن افراد در مقابل آن، بدون دخالت دست و یا نیروی مکانیکی مستقیم، به طور خودکار باز و سپس بسته شود و دربهای اتوماتیک عموما برای اینکه دقیقا در زمانی که فرد یا افرادی قصد ورود به داخل و یا خارج از محیط را دارند، به درستی و به موقع باز شوند، نیاز به چشمی دارند.
چشمی با تشخیص حرکت در مقابل درب، بلافاصله سیگنال حرکت اشیاء را به مرکز فرمان درب اتوماتیک ارسال میکند و مرکز فرمان نیز با دستور به موتور و ایجاد حرکت، باعث باز شدن درب به طور خودکار میشود.
در شرایطی که بین درب، شیء یا فردی وجود داشته باشد که مانع از بسته شدن درب شود، چشمی سیگنال وجود مانع را نیز به مرکز فرمان ارسال کرده و به این ترتیب تا زمانی که آن مانع از بین درب برداشته نشود، درب بسته نمیشود.
انواع چشمی
برای آشنایی شما با انواع چشمی، در این مطلب، انواع این قطعه را صرفا از نظر شکلی بیان میکنیم و تمایز آنها را در شیوه تنظیمات هر یک به تفکیک تشریح خواهیم نمود.
- چشمی عقابی یا خفاشی
- چشمی خطی
- چشمی مادون
چشمی عقابی
این سنسور از نظر ظاهری به صورت نیم دایره برجسته طراحی شده و به شکل عقاب یا خفاش تشبیه گردیده است و با همین نامها در بازار رایج و شناخته شده است و در واقع نوعی سنسور پردهای و تک کاره است و فقط قادر به تشخیص حرکت در مقابل درب است و به محض قرار گرفتن یک شیء متحرک در محدوده تشخیص، سیگنال باز شدن درب را به اپراتور ارسال میکند.
چشمی خطی
این سنسور از نظر ظاهری عموما به شکل مکعب مستطیل در ابعاد بزرگ و کوچک طراحی شده است و مکانیزم آن به صورت تک کاره و دوکاره میباشد. در نوع تک کاره، سنسور به صورت پردهای فقط قادر به تشخیص حرکت در مقابل درب است ولی در نوع دوکاره، با استفاده از پرتو مادون قرمز، علاوه بر اینکه حرکت اشیاء در مقابل درب را تشخیص میدهد، قادر به تشخیص مانع بین درب نیز میباشد و اگر مانعی بین درب باشد، با ارسال سیگنال به مرکز فرمان، از بسته شدن درب جلوگیری میکند.
چشمی مادون قرمز
این چشمی فقط برای تشخیص مانع بین درب کاربرد دارد و در دربهای اتوماتیک شیشه ای به صورت دو دایره کوچک در طرفین روی لنگههای ثابت درب نصب میشود و در جک پارکینگ و کرکره برقی به صورت تخم مرغی شکل و یا مکعبی کوچک در طرفین درب نصب میشود.
توجه داشته باشید که این مدل سنسور در صورت وجود حرکت در مقابل درب قادر به تشخیص آن نیست و هیچ سیگنالی در این خصوص نیز ارسال نمیکند و فقط میتواند در زمان باز و بسته شدن درب، وجود مانع بین درب را تشخیص دهد و مانع از بسته شدن درب شود.
اختلالات رایج چشمی
به طور کلی کارآیی چشمی دربهای اتوماتیک یکسان است و وظیفه آنها همانطور که گفته شد، تشخیص حرکت و مانع بین درب میباشد، ولی این سنسورها بسته به نوع و موقعیت استفاده، از لحاظ مکانیزم عملکرد تفاوتهایی با یکدیگر دارند و ممکن است به تدریج دچار اختلالاتی در عملکرد شوند که برخی از این مشکلات عبارتند از:
- برای باز شدن درب باید خیلی به آن نزدیک شوید تا باز شود:
در این حالت باید میدانِ دیدِ چشمی و محدوده زاویه پرده دید افزایش پیدا کند. - درب اتوماتیک خود به خود و بدون اینکه مانعی در مقابلش باشد، باز و بسته میشود:
در این حالت، چشمی در معرض تابش نور، گرما و یا لرزش قرار دارد و تاثیر این عوامل بر روی چشمی باید حذف شود و یا سنسور باید محکمتر بسته شود. - با وجود اینکه مانع بین درب قرار دارد ولی چشمی تشخیص نمیدهد و درب با فرد برخورد میکند:
اگر درب دارای سنسور مادون مستقل است، این سنسور باید تعویض شود و اگر دارای سنسور خطی دوکاره است باید حساسیت مادون آن افزایش پیدا کند. - وقتی در مقابل درب قرار میگیریم درب باز نمیشود و باید دست خود را در مقابل چشمی حرکت دهیم تا باز شود:
باید حساسیت سنسور افزایش پیدا کند.
نحوه تنظیم چشمی
برای تنظیم چشمی در شرایطی که هر یک از مشکلات فوق ایجاد شده باشد، نسبت به مدل سنسور باید متفاوت اقدام کنید ولی به طور کلی سه بخش از سنسورها قابلیت تنظیم دارند که در برخی مدلها فقط دو بخش قابل تنظیم وجود دارد:
- ماژول گیرنده مادون یا سنسور مسطح
- ماژول تنظیم زاویه پرده دید
- پتانسیومتر حساسیت
ماژول تنظیم زاویه پرده دید، فقط در چشمی مدل خطی از نوع دوکاره آن وجود دارد.
تنظیم چشمی عقابی
در چشمی مدل خفاشی، برای تنظیم افزایش یا کاهش زاویه دید، باید ماژول گیرنده مادون را که قابلیت چرخش به طرفین و همچنین بالا و پایین رفتن دارد را متناسب با نیاز و مشکل موجود به صورت دستی و البته به آرامی تنظیم نمایید.
همچنین برای افزایش یا کاهش میزان حساسیت چشمی، باید پتانسیومتر حساسیت را با استفاده از یک پیچ گوشتی ریز، به آرامی بچرخانید به این صورت که با گردش در جهت ساعت باعث افزایش حساسیت و با گردش در جهت خلاف ساعت، باعث کاهش حساسیت میشود.
در مدل خفاشی، برد الکترونیکی انواع این سنسورها از نظر شکلی تفاوتهای مختصری با هم دارند ولی در همه مدلها، ماژول گیرنده مادون و پتانسیومتر حساسیت وجود دارد.
تنظیم چشمی خطی
در چشمی مدل خطی بسته به تک کاره و یا دوکاره بودن سنسور، تنظیمات آنها کمی متفاوت است به این صورت که در مدل تک کاره، ماژول گیرنده مادون و پتانسیومتر وجود دارد و در مدل دوکاره علاوه بر این دو بخش، قسمت ماژول تنظیم زاویه پرده دید نیز وجود دارد.
1. تنظیم چشمی خطی تک کاره
در این مدل همانند مدل خفاشی، برای تنظیم افزایش یا کاهش زاویه دید، ماژول گیرنده مادون را متناسب با نیاز و مشکل موجود به صورت دستی و البته به آرامی به سمت بالا و پایین میتوانید تنظیم کنید و همچنین برای افزایش یا کاهش میزان حساسیت آن، پتانسیومتر حساسیت را با استفاده از یک پیچ گوشتی ریز، به آرامی بچرخانید به این صورت که با گردش در جهت ساعت باعث افزایش حساسیت و با گردش در جهت خلاف ساعت، باعث کاهش حساسیت آن میشود.
2. تنظیم چشمی خطی دوکاره
در این مدل تنظیمات آن دقیقا همانند مدل تک کاره است با این تفاوت که این مدل مجهز به ماژول تنظیم زاویه پرده دید نیز هست و با استفاده از آن میتوان میدان و وسعت عملکرد مادون و همچنین پرتو نوری سنسور را افزایش یا کاهش داد.
در مدل تک کاره و دوکاره، برد الکترونیکی انواع این سنسورها از نظر شکلی تفاوتهای مختصری با هم دارند ولی در همه مدلها، ماژول گیرنده مادون و پتانسیومتر حساسیت و در مدل دوکاره ماژول تنظیم زاویه دید وجود دارد.
نکات ایمنی
هنگام تنظیم چشمی درب اتوماتیک، به نکات زیر حتما توجه داشته باشید:
- برای اطمینان، ترجیحا ابتدا برق درب اتوماتیک را قطع کنید.
- از تماس دست خیس و مرطوب با برد چشمی خودداری نمایید.
- در زمان تنظیم پتانسیومتر و ماژول زاویه دید، پیچ گوشتی را آهسته و به آرامی بچرخانید.
- سطح حساسیت سنسور را متناسب با استفاده از درب اتوماتیک و محیط اطراف تنظیم نمایید.
- حساسیت سنسور را بیش از حد بالا نبرید چون حساسیت بیش از حد باعث باز و بسته شدن غیر ضروری درب میشود.
- بعد از اعمال تنظیمات مربوطه، درب اتوماتیک را روشن و عملکرد چشمی را آزمایش کنید تا از کیفیت تغییرات اطمینان حاصل نمایید.
((امیدواریم خواندن این مطلب برایتان جذاب و مفید بوده باشد))
آریانسب؛ با بیش از دو دهه سابقه و تجربه ارزشمند در زمینه تولید و تامین قطعات و محصولات متنوع در زمینه شیشه و دربهای اتوماتیک و همچنین برخورداری از تیم فنی متخصص و کارآمد، مشتاقانه آماده ارائه مشاوره رایگان و پاسخگویی فنی و کامل به سوالات متنوع مشتریان عزیز در سراسر کشور میباشد.
برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر و سفارش محصول میتوانید با استفاده از فرم ثبت سفارش در ذیل سایت و یا از طریق تماس تلفنی با کارشناسان ما، سفارش خود را اعلام نمایید. در هر دو حالت فوق، با در نظر گرفتن الزامات فنی و همچنین دریافت نقطه نظرات ارزشمند شما، سفارش نهایی را با شما هماهنگ میکنیم و در صورت تایید، جهت اجرا و ارائه خدمات در سریعترین زمان ممکن اقدام خواهد شد.
احمد شکوری
سلام.وقتتون بخیر
ممنون از توضیحاتتون. با توجه به شکل چشمی هایی که توضیح دادید، فکر میکنم چشمی بین درب واسه ما خراب شده، چون وقتی کسی بین در قرار داره، در باهاش برخورد میکنه. جسارتا ممنون میشم تکنیسین تون تشریف بیارن و این سنسور رو بررسی کنن و اگه نیاز به تعویض داره و یا اگه قابل تعمیر هست، اقدام کنید. متشکرم
۲۶۱۶***۰۹۱۰
پشتیبانی
سلام جناب شکوری
سپاس از حسن اعتماد شما
همکاران ما در اسرع وقت, جهت بازدید و ارائه خدمات, هماهنگی لازم را با شما انجام خواهند داد و مطمئا بهترین کالا و خدمت تقدیم شما خواهد شد. انشالله
در صورت امکان پس از دریافت خدمات, میزان رضایت خود را اعلام بفرمایید.
آرزوی توفیق روز افزون