انواع سنسور درب اتوماتیک و کاربرد آن
چکیده مطلب

سنسور یا همان چشمی درب اتوماتیک، قطعه ای مهم و کارآمد در درب اتوماتیک محسوب میشود که وظیفه اصلی آن، تشخیص حرکت در مقابل درب است تا با فرستادن سیگنال به مرکز فرمان، باعث باز شدن درب شود. همچنین این سنسورها مسئولیت تشخیص مانع بین درب را هم بر عهده دارند و در صورت وجود مانع، با ارسال سیگنال، از بسته شدن درب جلوگیری میکنند. ما در این مطلب قصد داریم تا اطلاعات مهمی را درباره این سنسورها در اختیار شما قرار بدهیم، پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

سنسور درب اتوماتیک

سنسور یا همان چشمی جزو قطعات بسیار مهم در سیستم درب اتوماتیک است که وظیفه آن تشخیص حرکت در مقابل درب و همچنین پیشگیری از برخورد درب اتوماتیک با هر وسیله یا فردی که بین آن قرار دارد و در نهایت صدور فرمان باز شدن و یا بسته شدن درب را به اپراتور میدهد.

چشمی درب اتوماتیک

برای درک بیشتر و بهتر نسبت به اهمیت اجزای درب، اگر موتور درب اتوماتیک را قلب سیستم و مرکز فرمان را مغز آن در نظر بگیریم، سنسور را میتوان به عنوان چشم سیستم درب اتوماتیک در نظر گرفت که در کنار سایر لوازم درب اتوماتیک به همراه یکدیگر، پیکره کامل درب اتوماتیک را تشکیل میدهند و هر کدام وظایف مهمی را عهده دار هستند.

سه نوع سنسور در سیستم های درب اتوماتیک مورد استفاده قرار ميگيرد. دو نوع از این سنسورها توسط امواج مادون قرمز بصورت اکتیو و پسیو میباشد و یک نوع سنسور نیز توسط امواج الکترومغناطیسی حرکت اجسام را تشخیص میدهد.

نحوه کارکرد سنسور ها

کارکرد این سنسورها به این صورت است که سیگنال حرکت و یا وجود مانع بین درب را به مرکز فرمان درب اتوماتیک ارسال کرده و مرکز فرمان نیز با دریافت این سیگنال، به موتور دستور حرکت میدهد و نیروی حرکتی موتور از طریق تسمه به غلطک ها منتقل شده و در نهایت درب باز میشود و یا اینکه مانع از بسته شدن درب خواهد شد.

 

انواع سنسور درب اتوماتیک

همانطور که گفته شد، سنسور درب اتوماتیک بر حسب کارکرد و کارآیی دارای انواع مختلفی هستند که عبارت است از:

  1. سنسور فتوسل جانبی
  2. سنسور مادون قرمز اکتیو
  3. سنسور مادون قرمز پسیو
  4. سنسور ماکروویو

1. سنسور فتوسل جانبی

این سنسور به صورت جفت در کناره های درب اتوماتیک نصب میشوند که یکی به عنوان فرستنده پرتو و دیگری به عنوان گیرنده آن عمل مینماید و از طریق جاری نمودن یک دسته پرتو در سرتاسر عرض درب عمل میکند. این پرتوها قابل رویت با چشم انسان نیستند و در صورت وجود مانع بین درب و منقطع شدن دسته پرتو، با ارسال سیگنال مانع از بسته شدن درب میگردند.

سنسور فتوسل جانبی درب اتوماتیک

 

2. سنسور مادون قرمز اکتیو

این سنسور در میدان دید خود که قابلیت تنظیم و کاهش و یا افزایش را دارد، دسته ای از پرتوهای مادون قرمز را منتشر مینماید و چنانچه هر شیء متحرکی در دامنه آن قرار بگیرد، پرتوی نور مادون قرمز شکسته شده و فرمان باز شدن درب را ارسال میکند.

سنسور مادون قرمز اکتیور درب اتوماتیک

 

3. سنسور مادون قرمز پسیو

این سنسور نیز در محدوده دامنه تحت کنترل خود، با انتشار پرتوهای مادون قرمز، از طریق حرارت سنجی و حساسیت به حرارت انسان، وجود فرد را شناسایی و سیگنال باز شدن درب را ارسال میکند.

سنسور مادون قرمز پسیو درب اتوماتیک

 

4. سنسور مایکروویو

در این مدل سنسور، تشخیص شیء متحرک به وسیله طول موج شناسایی میگردد. بدین صورت که سنسور پرتوها را با طول موج خاصی در جهات گوناگون ارسال نموده و بر اساس بازخورد پرتو حین برخورد با شیء و یا انسان، حضور او را تشخیص و سیگنال باز شدن درب را ارسال مینماید.

سنسور مایکروویو درب اتوماتیک

کاربرد سنسور درب اتوماتیک

سنسورهای چشمی در واقع بر مبنای دو منظور و کاربرد در درب های اتوماتیک مورد استفاده قرار میگیرند:

  1. شناسایی شیء متحرک
  2. شناسایی مانع بین درب

در نسل قبلی سنسورهای درب اتوماتیک، از نوع سنسورهای عقابی که فقط قادر به شناسایی شیء متحرک بود استفاده میشد و در طرفین جانبی درب نیز فتوسل یا اصطلاحا سنسور لادَری نصب میگردید تا در صورت وجود مانع بین درب، از بسته شدن آن خودداری نماید.

سنسور درب اتوماتیک

این نوع سنسورها هنوز هم طرفداران زیادی دارد، چون اگر از نوع با کیفیت و مرغوب باشد، بدون هیچگونه خطا و ایرادی کار میکند و طول عمر بسیار بالایی هم دارد.

ولی با پیشرفت تکنولوژی و ورود نسل جدید سنسورها، سنسورهایی وارد بازار شد که هر دو کار را با هم انجام میدهند و اصطلاحا سنسورهای دوکاره نام دارند.

چشمی درب اتوماتیک

در حال حاضر در نصب درب های اتوماتیک شیشه ای و بیمارستانی بیشتر از پکیج سنسورهایی استفاده میشود که هر دو منظور فوق را محقق میکنند، که اصطلاحا به پکیج این سنسورها مدل کومبو میگویند که از یک سنسور تک کاره و یک سنسور دوکاره تشکیل شده است.

ساختار سنسور درب اتوماتیک

هر یک از سنسورها بر حسب برند، نوع و قابلیت هایی که دارند، ساختار منحصر به فرد خود را نیز دارند ولی به طور کلی، ساختار دو نوع سنسور عقابی و دوکاره را در تصاویر زیر میتوانید مشاهده کنید:

چشمی درب اتوماتیک

 

 

 

چشمی درب اتوماتیک

عوامل مختل کننده سنسورها

کارکرد سنسورها در اثر بروز عواملی ممکن است دچار اختلال شود که نتیجه این اختلالات باعث میشود که عملکرد درب نیز با اشکالاتی مواجه گردد و نهایتا یا درب باز نشود و یا اینکه گاهی اوقات درب باز میشود و برخی مواقع باز نمیشود و یا اینکه به طور خود بخود و بدون اینکه شخص یا شیئ در مقابل آن باشد، شروع به باز و بسته شدن میکند.

به طور کلی، عواملی که کارکرد سنسورها را مختل میکنند عبارتند از:

  1. برخورد اشیاء با سنسور
  2. لرزش و تکانه های اپراتور درب
  3. نفوذ نم و رطوبت به داخل سنسور
  4. بازتاب نور خورشید و یا نور شدید لامپ
  5. امواج فرکانس موبایل و تجهیزات رادیویی

برندهای سنسور درب اتوماتیک

برندهای سنسور درب اتوماتیک مورد استفاده در ایران به ترتیب کیفیت و قیمت عبارت است از:

  1. (OA-Flex) Optex
  2. سنسور BEA
  3. Hotron

 

سنسور درب اتوماتیک

به غیر از موارد فوق، سنسورهای دیگری نظیر Zenix, Perana, M254, Gardian و … در بازار وجود دارد که ساخت کشور چین است و تحت عنوان سنسورهای چینی به فروش میرسند.

البته برندهای مطرح بازار نیز همگی در چین به صورت تحت لیسانس ساخته و وارد کشور میشوند.

متاسفانه در بازار نمونه های غیر اصلی و تقلبی این سنسورها نیز به وفور موجود است که در مقایسه با نمونه های اصلی از کیفیت ضعیف تر و البته قیمت پایین تری برخوردارند، لذا برای اطمینان از خرید، توصیه میشود از مجموعه های معتبر و خوشنام در زمینه تولید و اجرای درب های اتوماتیک خرید نمایید.

تنظیم سنسور درب اتوماتیک

سنسورها از قطعات ظریف الکترونیکی ساخته شده اند و از حساسیت خاصی برخوردار هستند و لزوما تنظیم آنها نیز دارای حساسیت و ملاحظات ویژه ای است، لذا اگر با این محصول و مسائل فنی آن آشنایی ندارید، توصیه میشود مطلقا به سمت تغییر تنظیمات آن نروید.

ولی اگر از توانایی فنی مناسب و لازم در مواجه با تجهیزات الکترونیکی برخوردار هستید، برای آشنایی و آگاهی شما مراحل تنظیم سنسور درب اتوماتیک را با هم بررسی میکنیم:

1. تنظیم میدان دید سنسور

سنسور درب اتوماتیک

اگر قصد افزایش و یا کاهش میدان دید سنسور را داشته باشیم، کافی است بعد از باز کردن قاب رویی، سنسور مسطح یا همان ماژول گیرنده مادون را به آرامی به سمت بالا و یا پایین حرکت دهیم. با انجام این کار، در صورتی که آن را به سمت پایین هدایت کنیم، میدان دید کاهش می یابد و برای باز شدن درب باید بیشتر به آن نزدیک شویم و چنانچه آن را به سمت بالا جابجا کنیم، میدان دید آن افزایش می یابد و با نزدیک شدن به درب، از فاصله بیشتری درب باز میشود.

 

2. تنظیم حساسیت سنسور

سنسور درب اتوماتیک

برای کاهش یا افزایش حساسیت آن نیز، کافی است با یک دو سوی کوچک، پتانسیومتر نمایش داده شده در تصویر را به آرامی و حداکثر به مقدار 90 درجه، برای کاهش آن در جهت عقربه های ساعت و برای افزایش آن، در جهت عکس عقربه های ساعت به بچرخانیم.

با انجام این کار، حساسیت سنسور نسبت به حرکات اشیاء در شعاع میدانی آن تنظیم شده و تغییر میکند.

آریانسب؛ تولید کننده و مجری انواع درب اتوماتیک با بیش از دو دهه سابقه و تجربه ارزشمند و برخورداری از تیم فنی متخصص و کارآمد، آمادگی خود را جهت تولید و نصب و راه اندازی انواع درب اتوماتیک و سازه های شیشه ای و تامین قطعات آن و ارائه مشاوره رایگان به مشتریان عزیز در سراسر کشور اعلام مینماید.

برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر و سفارش این محصول میتوانید با استفاده از فرم ثبت سفارش در ذیل سایت و یا از طریق تماس تلفنی با کارشناسان ما، سفارش خود را اعلام نمایید. در هر دو حالت فوق، با در نظر گرفتن الزامات فنی و همچنین دریافت نقطه نظرات ارزشمند شما، سفارش نهایی را با شما هماهنگ میکنیم و در صورت تایید، جهت اجرا و ارائه خدمات در سریعترین زمان ممکن اقدام خواهد شد.

40333959 – 021 داخلی 102 یا 09339620339