همه چیز را درباره ریموت کنترل درب بدانید
چکیده مطلب

ریموت کنترل یکی از اجزای مهم و کاربردی درب اتوماتیک است که فرمان باز شدن، بسته شدن و سایر فرامین ممکن را به درب ارسال می کند. ریموت ها این امکان را فراهم می کنند تا بتوانیم درب را از فاصله ی چند متری و بدون نیاز به انجام یک اقدام دشوار مثل پیاده شدن و باز کردن درب به صورت دستی، باز یا بسته کنیم. نحوه بکارگیری ریموت ها و هماهنگ سازی آنها با سیستم درب اتوماتیک، یک کار تخصصی است و ما در این مقاله قصد داریم تمام اطلاعات مربوط به ریموت کنترل ها و ریموت درب اتوماتیک و نحوه عملکرد و بکارگیری آن را برایتان تشریح کنیم. پس همراه ما باشید.

ریموت کنترل، یک وسیله سبک، کوچک و قابل حمل است که روزانه و مکررا با آن سر و کار داریم و به وسیله آن می توانیم هر وسیله ای الکترونیکی را از راه دور کنترل نماییم. امروزه کاربرد این وسیله کوچک را در بسیاری از محصولات و کالاهای الکترونیکی می‌توانیم مشاهده کنیم و نقش مهم آنها را در تسهیل زندگی روزمره خود می بینیم.

همچنین آموزش ساده و کاملی در رابطه با ست کردن ریموت در سایت قرار دادیم، که شما یاد میگیرید به ساده ترین شکل خودتان برای درب پارکینگ یا هر جای دیگری که می خواهید ریموت ست کنید.

آموزش مرتبط: آموزش ست کردن ریموت برای درهای اتوماتیک

کافیست نگاهی به اطراف مان داشته باشیم و می بینیم که تقریبا تمام وسائل برقی و الکترونیکی محیط اطراف ما مجهز به این اختراع شگفت آور است. ریموت هایی مثل ریموت کرکره برقی، ریموت درب شیشه ای، ریموت جک پارکینگ، لامپ ها و لوازم روشنایی، درب خودروها، کنترل تلویزیون، دزدگیر ماشین، ریموت آنتن، ریموت کولر، ریموت پنکه و ریموت کنترل های متعدد دیگر که ممکن است در طی شبانه روز بارها و بارها مورد استفاده قرار بگیرند و با آنها سر و کار داشته باشیم.

ریموت در برقی

آنچه مسلم است اینکه در دنیای مدرن امروزی، تقریبا بیشتر دستگاه ها، ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی، مجهز به فناوری بی سیم (Wireless) هستند و استفاده از این تجهیزات را برای کاربران آسان تر و کنترل بیشتر را امکان پذیر تر می کنند.

نحوه عملکرد یا اصطلاحا تکنولوژی بکار رفته در ریموت کنترل ها به این صورت است که آنها از یک فرستنده (Transmitter) و یک گیرنده (Receiver) برخوردار هستند که وظیفه فرستنده، ارسال امواج با فرکانس و دامنه خاص به سمت گیرنده مقابل است که به این فرآیند اصطلاحاً اِنکد کردن (encoding) گفته می شود و در ادامه اطلاعات اِنکد شده، از سمت گیرنده مقابل، دريافت می شود که اصطلاحاً به این فرآیند نیز ديكُد شدن (Decoding)  گفته می شود و بر اساس این فرآیندها، ما قادر خواهیم بود عملکرد دستگاه گیرنده را به دست گرفته و به اصطلاح آن را از راه دور کنترل نماییم.

ريموت كنترل ها از نظر ماهیت و ساختار عملکرد، دو دسته هستند:

  1. ریموت کنترل های مادون قرمز یا IR
  2. ریموت کنترل های رادیویی یا RF

1. ریموت كنترل های مادون قرمز يا IR

ریموت در برقی

 

2. ریموت كنترل های رادیویی يا RF

 

ما در این مقاله باهدف ایجاد تمرکز، به تشریح عملکرد و کارآیی ریموت کنترل های رادیویی (RF) در زمینه درب های اتوماتیک خواهیم پرداخت، پس در ادامه با ما باشید.

ریموت کنترل درب های برقی

همانطور که می دانید، ریموت کنترل یکی از مهمترین اجزای درب اتوماتیک است که تمامی فرمان های کاربردی از قبیل فرمان باز شدن، بسته شدن، قفل شدن و … را می توان از طریق آن بر روی درب اجرا نمود. ریموت ها این امکان را فراهم می کنند تا ما بدون زحمت و دشواری، در حالی که نشسته و یا ایستاده ایم، از یک فاصله ی چند متری اقدام به باز یا بسته نمودن درب کنیم.

ریموت کنترل براساس نوع فرکانس در سه نوع ۳۱۵MHz، ۴۳۳MHz و ۸۶۸MHz (مگاهرتز) عرضه می شوند و این که ریموت کنترل با چه فرکانسی باشد، زمانی که قصد داریم یک ریموت جدید تهیه و کپی کنیم، اهمیت پیدا می کند.

ریموت ها برای استفاده در انواع درب های برقی کاربرد دارند، ولی بیشترین کاربرد آنها را می توان در کرکره برقی، جک پارکینگ، درب ریلی و درب های زیرسقفی یا سکشنال مشاهده نمود. البته در درب های اتوماتیک شیشه ای نیز از ریموت برای اعمال فرامین کاربردی استفاده می شود ولی چون این درب ها به وسیله سنسور های چشمی، فرمان باز  شدن و بسته شدن را دریافت می کنند، از ریموت ها صرفا برای دادن دستوراتی همچون قفل شدن، یک طرفه شدن، تمام باز شدن و نیمه باز شدن درب استفاده می‌شود.

ریموت در برقی

ریموت کنترل های رادیویی با توجه به فرآیند عملیاتی آن و همچنین سطح امنیت و کپی برداری ریموت، بر اساس الگوریتم های مشخصی کار می کنند. این الگوریتم ها عبارتند از:

  1. کد فیکس (Fix Code)
  2. کد لِرن (Learning Code)
  3. کد هاپینگ (Hopping Code)

 

ریموت کد فیکس (Fix Code)

این ریموت همانطور که از نامش پیداست، از یکسری کدهای ثابت برای ارتباط با گیرنده استفاده می کند. اگر یک نمونه از این ریموت ها را باز کنیم، می بینیم که به دو صورت هستند:

 

1- جامپرهایی بر روی برد الکترونیکی یا (PCB) ریموت طراحی و تعبیه شده است که کاربر می تواند با قرار دادن آنها در حالت های صفر و یک و یا آزاد، کد مورد نظر خودش را برای ریموت تنظیم کند.

ریموت در برقی

 

2- دیپ سوئیچ تعبیه شده بر روی برد الکترونیکی ریموت به کاربر این امکان را می دهد تا با قرار دادن آنها در هر یک از سه حالت ممکن، کد مورد نظر خودش را برای ریموت تنظیم کند و برای هماهنگی آن با درب، بایستی دقیقا همین حالت را نیز در دیپ سوئیچ داخل رسیور اجرا نماید.

ریموت در برقی

 

تعداد کدهای قابل اجرا بر روی ریموت کد فیکس را بر اساس فرمول ذیل می توانیم محاسبه کنیم:

ابتدا مهم است که بدانیم آی سی (IC) چند پایه است. به عنوان مثال اگر آی سی مورد نظر دارای 9 پایه آدرس دهی باشد، از آنجا که هر پایه فقط قادر است سه حالت برای کد دهی ایجاد نماید، بنابراین تعداد کل حالات کد دهی برابر است با: سه به توان نه یعنی: 9 ^ 3 که برابر است با 19,683 حالت مختلف

پس بنا به نوع آی سی بکار رفته و تعداد پایه های آن، می توانیم با استفاده از فرمول بالا، تعداد حالاتی را که می توان برای کد دهی به ریموت های کد فیکس در نظر گرفت را محاسبه کنیم.

 

نکات مهم درباره ریموت های کد فیکس

  • امنیت ریموت به دلیل محدودیت در کد دهی و همچنین فیزیکی بودن رمز نگاری آن، به شدت پایین است.
  • با توجه به اینکه آدرس دهی پایه ها به صورت دستی و با لحیم کاری انجام می شود، ، انجام آن سخت و زمان بر است.
  • در صورت مفقود شدن ریموت کنترل، بایستی جامپرهای گیرنده و یا دیپ سوئیچ را تعویض نموده و آن را مجددا بر اساس کد دهی جدید، تنظیم نماییم که انجام آن سخت و زمان بر است.
  • استفاده از ریموت های کدفیکس به دلایل گفته شده بالا، غالبا فقط برای کنترل روشن و خاموش کردن لامپ های روشنایی و همچنین آن دسته از وسایل برقی بکار گرفته می شود که لزوما نیاز به امنیت ندارند مانند: کنترل کولر گازی، پنکه، آنتن،  لامپ های روشنایی و …

ریموت کد لرن (Learning Code)

در این ریموت ها، ارتباط بین فرستنده و گیرنده به صورت نرم افزاری انجام می شود. برای برقراری ارتباط بین ریموت به عنوان فرستنده و رسیور به عنوان گیرنده، بایستی از طریق گیرنده اقدام به انجام این کار شود. برای این منظور روی برد الکترونیکی (PCB) گیرنده یک کلید فشاری کوچک قرار داده شده است که با فشردن آن به مدت 2 ثانیه، گیرنده در حالت آماده باش برای معرفی یک ریموت جدید قرار می گیرد و پس از آن یکی از کلیدهای ریموت جدید را می فشاریم تا کد نرم افزاری ریموت برای رسیور تعریف و ذخیره شود.

پس از طی این مراحل، ریموت کنترل ما با درب هماهنگ و سازگار خواهد بود و هرگاه یکی از کلیدهای ریموت را فشار دهیم، کدها بین فرستنده و گیرنده به درستی تبادل و رمزگشایی خواهد شد و فرمان مربوطه اجرا می گردد.

درب برقی

 

تعداد کدهای تحقق پذیر بر روی ریموت کد لرن

کد دهی در این نوع ریموت بر خلاف نوع کد فیکس، به صورت دستی انجام نمی شود و آدرس دهی بر اساس پیش فرض های نرم افزاری صورت می گیرد. در این نوع ریموت یک تراشه با مشخصه EV1527 طراحی و تعبیه گردیده و یک کد 20 بیتی بر روی آن به صورت نرم افزاری برنامه ریزی شده است، لذا مطابق جدول اطلاعات سازنده تراشه 1,048,576 حالت برای کد دهی آن وجود دارد.

ریموت در برقی

 

نکات مهم ریموت های کد لرن

  • کاربری آن آسان است و برای کدگیری و هماهنگی ریموت نیازی به عملیات فیزیکی و لحیم کاری نیست.
  • امنیت و قدرت حفاظتی ریموت کد لِرن نسبت به ریموت های کدفیکس ها بسیار بالاتر است.
  • به سادگی با استفاده از دستگاه های کد خوان و تشخیص سیگنال و همچنین سیستم های هک، می توان از آن کپی برداری کرد.
  • مجموع کدهای موجود مطابق اطلاعات ارائه شده حدودا یک میلیون کد است، لذا مواردی از اختلال ریموت های دزدگیر خودرو در عملکرد ریموت های برخی از درب های مشاهده شده است.

ریموت کنترل بلوتوثی

این ریموت به عنوان Wireless Accessories به عنوان تجهیزات جانبی درهای برقی بوده و یکی از زیر شاخه های ریموت کد لِرن است و بر پایه کد لرنینگ عمل می کند. این ریموت با این انگیزه تولید و روانه بازار شد که ایجاد ریموت های جدید و کپی کردن از روی ریموت های قدیمی را آسان نماید و دیگر نیازی به مراجعه به محل درب نباشد و مصرف کننده بتواند با مراجعه به مراکز مربوطه و با ارائه یک ریموت قدیمی، به راحتی و در کسری از دقیقه به تعداد دلخواه ریموت جدید دریافت کند.

تفاوت ریموت های بلوتوثی با دیگر ریموت ها دقیقا در همین ویژگی است و برای کد گیری نیازی به رسیور ندارد. با اینکه نقل و انتقال کد در بستر نرم افزار انجام می شود و یک کد ارتباطی ثابت بین آنها باعث تبادل اطلاعات و تحقق فرمان می شود، ولی سطح امنیت این مدل ریموت بسیار پایین بوده و فاقد ملاحظات و پروتکل های امنیتی است.

ریموت بلوتوثی در برقی

 

نکات مهم ریموت های بلوتوثی

  • کپی برداری از ریموت بسیار راحت است.
  • امنیت و قدرت حفاظتی ریموت بلوتوثی نسبت به تمامی ریموت ها اعم از کدفیکس و کد لِرن بسیار پایین تر است.
  • جز در مواقعی که ناچار به استفاده از این نوع ریموت هستید، توصیه می شود ترجیحا به سمت این ریموت کنترل نروید.

ریموت کنترل کد هاپینگ (Hoping Code)

این نوع ریموت، جدیدترین نسل از ریموت کنترل ها است که به آنها کد رولینگ (Rolling code) نیز می گویند. ارتباط بین گیرنده و ریموت در این نسل از ریموت ها نیز همانند مدل کد لِرن به وسیله نرم افزار ایجاد می شود و یک کد ارتباطی بین آنها باعث تبادل اطلاعات و تحقق فرمان می شود، با این تفاوت که بر خلاف ریموت های کد لِرن که کد ارتباطی بین ریموت و گیرنده ثابت است، در ریموت کد هاپینگ، هر بار کد جدیدی توسط ریموت تولید شده و بین فرستنده و گیرنده ارتباط برقرار می کند.

ریموت در برقی

 

تعداد کدهای تحقق پذیر بر روی ریموت کد هاپینگ

تولید این کدهای جدید به وسیله آی سی HCS301 که در برد الکترونیکی ریموت طراحی و تعبیه شده، انجام می شود و در آن بیش از 16 بیلیون حالت برای کددهی وجود دارد که این قابلیت امنیت ریموت را در حد قابل توجهی ارتقاء می بخشد.

ریموت در برقی

 

نکات مهم ریموت های کد هاپینگ

  • امکان کپی برداری از ریموت در پایین ترین سطح است.
  • شناسایی سیگنال های ارتباطی بین فرستنده و گیرنده فقط از طریق رسیور درب امکان پذیر است.
  • امنیت و قدرت حفاظتی ریموت کد هاپینک نسبت به دیگر ریموت ها اعم از کدفیکس و کد لِرن بسیار بالاتر است.
  • امکان کپی برداری با استفاده از دستگاه های کد خوان و تشخیص سیگنال و همچنین سیستم های هک، تقریبا غیر ممکن است.

در نتیجه …

ما در این مقاله با ساختار ریموت کنترل ها و انواع ریموت های درب اتوماتیک و مکانیسم کارکرد آنها آشنا شدیم و این آگاهی به ما کمک می کند که در استفاده و نگهداری از ریموت در برقی خود به شیوه بهتری عمل کنیم و به نقش ریموت در حفظ امنیت محیط توجه کنیم و همین طور در تهیه یک درب اتوماتیک مرغوب، به کیفیت سیستم و ملاحظات امنیتی آن توجه بیشتری داشته باشیم.

امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده و بهره لازم را از آن برده باشید و اگر سوالی در این خصوص دارید، می توانید از طریق تماس با واحد پشتیبانی و یا پایین همین مقاله با ما در میان بگذارید.