آکواریوم شیشه ای چه لوازمی نیاز دارد؟
چکیده مطلب

یکی از مهمترین مسائل رایج در آکواریوم، لوازم مورد نیاز، مشخصات فنی آنها و همچنین نحوه نگهداری و مراقبت از آکواریوم شیشه ای است و عدم آگاهی نسبت به این مسائل هم تهیه آکواریوم را دشوار می‌کند و هم نگهداری از موجودات زنده را به مخاطره می‌اندازد.
ما در این مطلب به ساده ترین شکل ممکن برای شما تشریح خواهیم نمود که از صفر تا صد به چه چیزهایی نیاز دارید و چطور باید آن را راه اندازی کنید. پس تا انتها همراه ما باشید.

آکواریوم شیشه ای چیست؟

در شرایطی که زندگی ماشينی و مدرن امروزی، انسان را در دنیایی مملو از سر و صدا و تکاپو غوطه ور کرده است، تماشای دنیای پر از سکوت و آرام آبزيان و به ویژه ماهی ها، بسیار می‌تواند آرامش بخش و روح افزا باشد و ما را برای لحظاتی در دنیای زیبای ماهیان غرق تماشا و سکوت نماید.

با این وجود افراد زیادی تمایل دارند که گوشه ای از این طبیعت بی‌نظیر را به صورت آکواریوم شیشه ای در محیط خود داشته باشند ولی یکی از مشکلات مهم این افراد این است که اطلاعات کافی در مورد نحوه راه اندازی آکواریوم و وسایل مورد نیاز آن ندارند و ممکن است با وجود علاقه بسیار و حتی تلاش برای داشتن یک آکواریوم خوب پس از مدتی ناامید و سرخورده شوند.

 

برای آکواریوم شیشه ای به چه لوازمی احتیاج داریم؟

شما برای تهیه و ساخت یک آکواریوم شیشه ای در ابتدا نیاز به یک تانک یا مخزن شیشه ای دارید که ابعاد آن بستگی به موقعیت و فضای شما دارد. برای فراهم کردن این مخزن شیشه ای شما دو راه دارید که ما ضمن تشریح این دو راه به بیان نقاط قوت و ضعف آنها می‌پردازیم:

  1. سفارش شیشه مناسب به ابعاد دلخواه و مونتاژ آن
  2. خرید مخازن شیشه ای آماده با ابعاد روتین موجود

1. سفارش شیشه مناسب به ابعاد دلخواه و مونتاژ آن

2. خرید مخازن شیشه ای آماده با ابعاد روتین موجود

 

با توجه به ضرورت دقت در برشکاری و ابزار دیاموند لبه های شیشه، خرید و سفارش شیشه سکوریت حتما باید از تولید کننده معتبر انجام شود تا هم برش‌ها دقیق و بدون خطا باشد و هم لبه‌های شیشه صاف و صیقلی ابزار بخورد تا در زمان مونتاژ، قطعات شیشه بدون مشکل به یکدیگر متصل شوند.

برای مونتاژ و چسباندن شیشه های مخزن آکواریوم، اصلا نگران نباشید، چون ما نحوه مونتاژ آکواریوم شیشه ای را به طور کامل آموزش دادیم و از طرف دیگر در تمام شهرهای کشور کسانی هستند که در این خصوص به شما کمک کنند و این کار را به بهترین شکل انجام دهند و ما در این خصوص افراد معتمد و کار بلد را در شهر خودتان به شما معرفی خواهیم کرد.

 

انواع شیشه های مخزن آکواریوم

برای مخزن یا همان تانک آکواریوم شما از بین شیشه‌های ذیل قادر به انتخاب هستید:

  1. شیشه فلوت
    این شیشه شفاف بوده ولی رنگ و مغز آن متمایل به سبز است و چهار درجه کیفی MQ، 1، 2، 3 دارد که نوع MQ از بالاترین حد کیفیت و شفافیت در بین شیشه های فلوت برخوردار است. این شیشه در واقع نوع اقتصادی شیشه است و قیمت کمتری نسبت به دیگر انواع شیشه دارد.
  2. شیشه سوپر کلیر
    این شیشه شفاف بوده و مغز آن متمایل به آبی است و نسبت به شیشه فلوت حداقل 3 پرده روشن تر است و دارای دو درجه کیفی است و تفاوت آنها در میزان روشنی و شفافیت آن است. این نوع شیشه طرفداران زیادی دارد و یکی از بهترین گزینه ها برای ساخت مخزن آکواریوم محسوب می‌شود و قیمت آن نیز حدودا نسبت به شیشه فلوت بین 30 تا 40 درصد بالاتر است.
  3. شیشه کریستال
    این شیشه شفاف ترین حالت ممکن است که مغز آن سفید و یا متمایل به سفید است و در واقع شیشه فوق شفاف است و قیمت آن در مقایسه با سایر شیشه ها نسبتا بالاتر بوده و تقریبا قیمت آن پنج برابر شیشه سوپر کلیر است. از این نوع شیشه برای ساخت آکواریوم‌های حرفه‌ای و لاکچری استفاده می‌شود.
  4. شیشه آکرولیک
    از این شیشه به دلیل انعطاف پذیری نسبتا بالاتر، در ساخت آکواریوم شیشه خم استفاده می‌شود ولی باید توجه نمود که این شیشه مقاومت کمی در برابر خط و خش دارد و شفافیت آن نیز در مقایسه با سایر شیشه‌ها کمتر بوده و رنگ آن نیز بسته به شرایط نگهداری، بعد از حدودا 1 تا 3 سال به زردی و تیرگی متمایل می‌شود ولی از نظر قیمت نسبت به دیگر شیشه‌ها ارزانتر است.

 

هر یک از شیشه های فوق را می‌توان بسته به حجم مخزن، به صورت خام و سکوریت و همچنین به شکل تک لایه، دو لایه و یا حتی چند لایه لمینت و در ضخامت‌های 5 تا 30 میلیمتر تولید و استفاده نمود.

انتخاب خام بودن و یا سکوریت بودن شیشه و همچنین تک لایه یا لمینت بودن آن رابطه مستقیم با حجم مخزن دارد و برای محاسبه حجم مخزن می‌توانید طول، عرض و ارتفاع آکواریوم را در مقیاس سانتیمتر در هم ضرب کرده و عدد بدست آمده را بر 1000 تقسیم کنید و به این ترتیب مشخص می‌شود که مخزن چند لیتر آب در خود جای می‌دهد.

 

 

لوازم مورد نیاز آکواریوم شیشه ای

همانطور که می‌دانید برای داشتن یک آکواریوم زیبا و چشم‌نواز و نگهداری از ماهیان زینتی به یک سری لوازم مهم و اثربخش احتیاج داریم که به ما در فراهم کردن یک محیط مطلوب برای ماهیان کمک کنند. بنابراین پس از انتخاب و تهیه تانک شیشه ای آکواریوم، نوبت به تامین لوازم و تجهیزات مورد نیاز آن می رسد که در ادامه این لوازم را در دو بخش ضروری‌ و غیر ضروری نام برده و یک به یک آنها را بررسی خواهیم کرد.

لوازم ضروری آکواریوم

  1. پمپ هوا
  2. فیلتر آب
  3. بخاری
  4. دماسنج
  5. نورپردازی
  6. مگنت شیشه
  7. سیفون
  8. اتصالات
  9. غذای ماهی
  10. مکمل های غذایی و دارویی

 

لوازم غیر ضروری آکواریوم

  1. تستر آب
  2. بستر و تزئینات
  3. غذا ریز اتوماتیک
  4. زایشگاه و پرورشگاه
  5. دستگاه ضد عفونی کننده و UV

 

پمپ هوا

یکی از مهمترین وسایل مورد نیاز برای انواع آکواریوم ها پمپ هواست. پمپ هوا با حباب‌های هوای تولید شده خود باعث به گردش در آمدن اکسیژن در آکواریوم شده و یک جریان دائمی در آب آکواریوم ایجاد می‌نماید و این جریان خروج co2 را از آب تسهیل می‌کند.

این پمپ های هوا با برق مستقیم 220 ولت کار می کنند و بایستی بدون وقفه و مداوم عمل اکسیژن رسانی به آکواریوم را انجام دهند. به منظور کاهش دغدغه در زمان قطعی برق، استفاده از یک سری پمپ هوای شارژی که دارای باطری لیتیومی هستند و در زمان قطع برق اکسیژن مورد نیاز آکواریوم شیشه ای را تامین می کنند، توصیه می‌شود.

پمپ هوا دارای انواع گوناگون با قدرت های مختلف است که مقدار توان آنها باید متناسب با حجم آکواریوم شیشه ای و تعداد ماهیان باشد.

توجه داشته باشید که اگر تعداد ماهیان داخل آکواریوم زیاد باشد، قطعا بایستی اکسیژن بیشتری برای آنها تأمین شود و این امر مستلزم بکارگیری پمپ هوای قوی‌تری است.

مطلب مرتبط: مزایا و معایب آکواریوم شیشه ای

پمپ های هوا دارای خروجی‌های یک تا چندتایی هستند که بسته به نیاز و سلیقه می‌توانید از آنها استفاده کنید و از طرفی دقت داشته باشید که یکی از نشانه‌های یک پمپ هوای خوب و با کیفیت، کم بودن صدا و نویز آن است و اهمیت آن را به خصوص اگر آکواریوم در نزدیکی محل استراحت و خواب شما قرار داشته باشد، بیشتر درک خواهید کرد.

 

فیلتر آب

یکی از لوازم بسیار مهم و ضروری برای ایجاد یک محیط مناسب جهت نگهداری ماهیان و همچنین ایجاد آبی شفاف و عاری از میکروب و باکتری‌های مخرب، فیلتر آب است.

فیلتر آب در حقیقت قلب تپنده آکواریوم شماست که آب را در داخل آکواریوم به گردش در آورده و آب آلوده را با عبور از فیلترهای خود به آبی تمیز و تصفیه شده تبدیل می‌کند.

یک فیلتر مناسب جهت فیلتراسیون و تصفیه آب، باید حتما متناسب با حجم آب و نوع ماهیان و تراکم آنها باشد ولی به طور کلی قدرت فیلتراسیون آب باید حداقل چهار برابر حجم آب آکواریوم باشد.

شما می توانید بسته به نوع آکواریوم و حجم آن از چهار نوع مکانیزم فیلتراسیون برای آکواریوم استفاده کنید:

  1. سامپ ها
  2. بیوفیلترها
  3. تاپ فیلترها
  4. فیلترهای داخلی
  5. فیلترهای هنگان
  6. فیلتر های سطلی

توجه داشته باشید که هر کدام از روش‌های فوق باید متناسب با حجم آب آکواریوم و الزامات و شرایط محیط باشد.

مدیای فیلتراسیون

در تمام سیستم‌های فیلتراسیون فوق، از مدیاهای مختلف زیر می‌توان استفاده نمود که البته برخی از آنها کارآیی مهمتری دارند و استفاده از آنها ضروری است:

  1. اسفنج یا پد الیافی
  2. کربن اکتیو
  3. سرامیک
  4. بیوبال
  5. سپوراکس
  6. زئولیت
  7. رزین
  8. سابستریت

نسبت به نوع فیلتراسیون آکواریوم، اهمیت هر یک و ترتیب قرارگیری آنها را حتما رعایت کنید. ترتیب قرارگیری مدیا از جایی که آب وارد محفظه فیلتر می‌شود عبارتست از:

  1. اسفنج
  2. پد الیافی
  3. رزین
  4. کربن اکتیو
  5. سایر مدیاها

بخاری

از آنجا که بهترین دما برای عملکرد مطلوب و حیات ماهیان زینتی در محدوده دمایی بین ۲۵ تا ۲۸ درجه سانتیگراد است و این دما باید در تمام فصول سال ثابت و یکنواخت باشد، تهیه و استفاده از بخاری به عنوان یک وسیله‌ مهم و ضروری برای هر آکواریوم اهمیت ویژه‌ای دارد.

بخاری آکواریوم مجهز به سنسور قطع و وصل جریان و تنظیم دما بر روی یک درجه مطلوب و دلخواه است و می تواند دمای آب آکواریوم را بطور دائم بر روی درجه مورد نیاز نگهدارد.

بخاری باید متناسب با حجم آب آکواریوم تهیه شود و برای اینکه بدانید از چه بخاری با چه توانی استفاده کنید، می‌توان گفت به طور تقریبی برای هر لیتر آب از یک وات توان بخاری باید استفاده کرد.

به عنوان مثال اگر یک آکواریوم 200 لیتری دارید باید یک بخاری با توان 200 وات تهیه کنید.

 

دماسنج 

دماسنج نیز مانند سایر اقلام ذکر شده، یکی از ضروری‌ترین لوازم آکواریوم به حساب می‌آید. از آنجا که یکنواخت بودن دمای محیط آکواریوم امری مهم و بدیهی است، بنابراین برای حفظ سلامت ماهیان زینتی، بایستی با استفاده از دماسنج، دمای آب آکواریوم به طور مرتب تحت کنترل و بازدید باشد.

برای تهیه دماسنج مدل‌های متنوعی وجود دارد که عبارتند از:

  1. دماسنج برچسبی
  2. دماسنج شیشه ای
  3. دماسنج دیجیتالی

استفاده از هر یک از مدل‌های فوق بستگی به اندازه مخزن آکواریوم و سلیقه شما دارد ولی بهتر است در انتخاب گزینه مناسب به حجم تانک توجه ویژه داشته باشید و در آکواریوم های بزرگ استفاده از دو دماسنج در دو طرف آکواریوم برای کنترل بهتر و دقیق‌تر دمای آب توصیه می‌شود.

برای نصب دماسنج در آکواریوم توجه به نکات ذیل ضروری است:

  1. تمام قسمت‌های دماسنج های باید داخل آب باشد.
  2. دماسنج نباید در معرض تابش نور مستقیم آفتاب باشد.
  3. هرگز دماسنج را در مجاورت بخاری آکواریوم قرار ندهید.
  4. مناسب‌ترین مکان برای قراردادن دماسنج در محدوده وسط ارتفاع آکواریوم است.
  5. دماسنج آکواریوم را در نزدیکی سطح آب نصب نکنید. زیرا آب گرم در بالا قرار می گیرد و دمای نمایش داده شده دارای خطاست.
  6. از قراردادن دماسنج در مقابل جریان فیلتر آب خودداری کنید، چون دما در آن منطقه پایین است و دمای نمایش داده شده صحیح نخواهد بود.

 

نورپردازی

یکی از لوازم پر‌اهمیت در آکواریوم‌ها، نورپردازی یا همان سیستم روشنایی است، زیرا هم باعث جلوه بیشتر و نمایش زیبایی آکواریوم می‌شود و هم به فتوسنتز گیاهان و سلامت آبزیان کمک زیادی می‌کند.

در حال حاضر بهترین نوع سیستم های روشنایی در آکواریوم ها نوعی LED مخصوص است که متناسب با محیط و نور مورد نیاز آکواریوم طراحی شده است. توجه داشته باشید که این سیستم نباید در تماس مستقیم با آب باشد و از طرفی هم باید نسبت به رطوبت محیط مقاوم و اصطلاحا ضد آب باشد.

سیستم نور پردازی LED دارای بازدهی بسیار خوبی هستند و حداکثر توان مصرفی آن به نور تبدیل می‌شود و از طرفی حرارت بسیار اندکی هم تولید می‌کنند و قیمت آن نیز در مقایسه با سایر نورپردازی‌های دیگر، مناسب و مقرون به صرفه‌تر است.

ال ای دی ها در سه حالت قابل استفاده در آکواریوم هستند:

  1. LED های کلیپسی
    که دارای گیره نگهدارنده هستند و شما می‌توانید آنها را در بالای آکواریوم به لبه شیشه، کمد، دیوار و … متصل نمایید.
  2. LED های ریلی
    که عموما در آکواریوم‌هایی بزرگ استفاده می‌شوند و مجهز به پایه نگهدارنده ریلی هستند که قابلیت اتصال و مهار از بالای آکواریوم را دارند.
  3. LED های چسبان
    این نوع ال ای دی معمولا در آکواریوم‌های کوچک استفاده می‌شود و وزن کمی دارند و با گیره‌های بادکش به شیشه  آکواریوم متصل می‌شوند.

 

 

مگنت شیشه

همواره بعد از گذشت مدت زمانی از راه اندازی آکواریوم، سطح داخلی شیشه آن به دلیل باکتریایی بودن محیط، پوشیده از جلبک و دیاتوم می‌شود و یکی از دغدغه‌های آکواریوم داران، نظافت و شفافیت شیشه آن است، زیرا هم محیط سالم‌تری برای ادامه حیات آبزیان فراهم می‌کند و هم باعث زیبایی و جلوه بیشتر آکواریوم می‌شود.

امروزه نظافت شیشه آکواریوم بسیار راحت است و برای نظافت آن به راحتی می‌توان از مگنت شیشه پاک کن استفاده نمود. این وسیله از دو قسمت جداگانه تشکیل شده است که یک بخش آن داخل مخزن شیشه آکواریوم و قسمت دیگر در بیرون مخزن قرار می‌گیرد و با توجه به آهنربای تعبیه شده در آن، در دو طرف شیشه به یکدیگر می چسبند و با حرکت دادن قسمت بیرونی که دارای دسته نگهدارنده است، آن بخش داخل آب نیز در سطح شیشه به حرکت در می‌آید و می‌توان با حرکت دادن این مگنت تمام جلبک‌های سطح داخلی شیشه را حذف نمود.

توجه داشته باشید که قدرت آهنربایی مگنت با ضخامت شیشه آکواریوم شما باید همخوانی داشته باشد و با قراردادن بخش بیرونی و داخلی در دو طرف شیشه می‌توانید از صحت عملکرد آن مطمئن شوید.

 

سیفون

مواد زاید و فضولات آبزیان در کف آکواریوم‌ها تجمع می‌کنند و بایستی بطور مرتب هر دو تا سه هفته یک بار حدوداً سی درصد (30%) از آب آکواریوم تخلیه و با آب تازه جایگزین گردد و برای انجام این کار بهترین وسیله سیفون است که یک وسیله بسیار کاربردی و مهم است و بهتر است از بدو راه‌اندازی آکواریوم به فکر تهیه آن باشید.

سیفون آکواریوم در انواع مختلف قابل تهیه است که بسته به حجم و اندازه آکواریوم می‌توانید آن را خریداری نمایید.

  1. تلمبه‌ای (دستی)
  2. پمپی (برقی)

نوع برقی به دو صورت باطری دار و برق مستقیم 220 قابل تهیه و استفاده می‌باشد.

 

 

تجهیزات و اتصالات آکواریوم آکواریوم شیشه ای

برای دستگاه ها و لوازم متصل به آکواریوم مثل پمپ و … نیاز به تجهیزات و اتصالاتی است که فرآیند به کارگیری از آنها را فراهم می‌کند. این تجهیزات عبارتند از:

1. شلنگ هوای سیلیکونی

این شلنگ وظیفه انتقال جریان هوای ایجاد شده توسط پمپ هوا را به داخل مخزن شیشه ای بر عهده دارد و بهتر است از جنس سیلیکون شفاف باشد.

2. سوپاپ یکطرفه

این سوپاپ در ابتدای مسیر شلنگ هوا نصب می‌شود و از برگشت آب داخل آکواریوم به داخل پمپ هوا به خصوص در شرایط قطع برق، جلوگیری می‌کند. این وسیله به ویژه زمانی که پمپ هوا پایین‌تر از آکواریوم قرار دارد بسیار ضروری است.

3. اتصال واسط

برای اتصال شلنگ به سایر ادوات آکواریوم، نیاز به یک سری اتصالات واسط داریم مثل رابط شیلنگ، نگهدارنده لوله و … که حتما از جنس پلاستیک مرغوب بایداستفاده شود.

4. سنگ هوا

سنگ هوا قطعه‌ای است که از مواد اولیه متنوعی مثل آهک، ماسه کوارتز، سنگ‌های متخلخل، سرامیک، چوب و … تولید می‌شود و با اتصال به انتهای  شلنگ هوا و ورود هوای تولید شده توسط پمپ، آن را به صورت حباب های ریز خارج می‌کند و به تنفس بهتر آبزیان آکواریومی کمک زیادی می‌کند و هر چه سنگ هوا از منافذ ریزی‌تری برخوردار باشد، مرغوب‌تر و برای آکواریوم مناسب‌تر است.

 

غذای ماهی

تغذیه مناسب و اصولی برای ماهیان زینتی از اهمیت زیادی برخوردار است و شما باید محیط آکواریوم  به گونه‌ای فراهم کنید که همه ماهی‌ها بسته به نوع, تعداد و ویژگی‌های نژادی، از غذای مناسب و کافی برخوردار شوند تا حیات و رشد آنها دچار اختلال نشود.

مهمترین غذاهای ماهیان زینتی را می‌توان به شرح زیر متناسب با نوع ماهیان تهیه و استفاده نمود:

1. غذاهای پولکی

این نوع غذا به صورت ورق‌های کوچک و ظریف هستند و برای بیشتر ماهیان مناسب بوده و کاربرد دارند. غذاهای پولکی در مدل‌های متنوع جلبک اسپرولینا و میکس تولید و عرضه می‌شوند.

2. غذاهای قرصی

این نوع غذا اصطلاحا شبیه به قرص است و از جلبک اسپرولینا تولید شده و برای طیفی از ماهیان زنده زا و آب شیرین بسیار مناسب و کاربردی می‌باشد.

3. غذاهای استیکی

این نوع غذا به شکل کروی ریز بوده و از ترکیب مواد طبیعی پروتئینی، معدنی و گیاهی تولید می‌شوند و غالبا در سه رنگ و به صورت ترکیبی عرضه می‌شوند

4. غذاهای گرانولی

این غذا در دو نوع روآبی و زیر آبی بوده و سرشار از فیبر و پروتئین است و در سه مدل گرانول ریز، متوسط و درشت عرضه می‌شود.

5. غذای کرم خونی

این غذا در واقع نوعی پشه است که به بصورت منجمد عرضه می‌شود و به علت ویژگی‌های غذایی بهتر است در مصرف آن مبالغه نشود و حد تعادل حفظ گردد.

6. غذاهای خشک

که شامل انواع گاماروس و میل ورم است و یکی از بهترین نوع مکمل‌های غذایی ماهیان زینتی به صورت خشک شده می‌باشد.

برای سلامت ماهیان زینتی بهتر است در طول هفته از انواع مختلف غذاها به صورت تازه و منجمد در اختیار آنها قرار گیرد. البته هر غذایی مناسب هر گونه ماهی نیست.

 

مکمل‌های دارویی

استفاده از مکمل‌های دارویی در کنار غذای ماهیان، تضمین کننده سلامتی، رشد و طول عمر ماهیان است و در اینجا مهمترین مکمل‌های دارویی را معرفی خواهیم کرد:

  1. محلول استارتر
  2. محلول ضد کلر
  3. محلول ضد جلبک
  4. محلول عصاره سیر
  5. محلول باکتری آب
  6. محلول ضد استرس
  7. محلول مولتی ویتامین
  8. محلول ضد عفونی کننده
  9. محلول شفاف کننده و بوگیر

 

امیدواریم اطلاعاتی که در اختیارتان قرار داده ایم توانسته باشد به شما در تهیه، ساخت و نگهداری یک آکواریوم زیبا، جذاب و کارآمد کمک کرده باشد.

 ما در مجموعه آریانسب با بیش از دو دهه سابقه و تجربه در زمینه تولید انواع شیشه‌های تخصصی مورد نیاز در ساخت آکواریوم‌ها در خدمت هموطنان عزیزمان در اقصی نقاط کشور هستیم و ارسال شیشه آکواریوم در هر نوع و اندازه و مقدار به صورت بسته بندی و یا حتی در صورت نیاز مونتاژ آن به صورت معمولی و ریملس امکان پذیر می‌باشد.

 

خرید شیشه آکواریوم از آریانسب

برای سفارش انواع شیشه مورد نیاز برای آکواریوم، فقط کافیست ابعاد مورد نظر و همچنین نوع و ضخامت شیشه درخواستی را از طریق شبکه‌های اجتماعی واتساپ، تلگرام، ایتا و یا روبیکا به ما اعلام کنید تا بررسی و محاسبات اولیه انجام شده و قیمت کالای درخواستی با صدور پیش فاکتور برای‌تان ارسال شود و بعد از آن چنانچه مورد تایید شما بود، تولید شیشه آکواریوم در سریعترین زمان ممکن انجام شده و در نهایت در زمان مقرر برای شما ارسال خواهد شد.

در صورت نیاز به اطلاعات و یا راهنمایی بیشتر می‌توانید از طریق شماره‌های ذیل سایت با همکاران ما در ارتباط باشید و نقطه نظرات خود را از طریق تماس و یا حتی ارسال فرم‌های مربوطه در سایت، با ما در میان بگذارید.